Izaberite stranicu

ENGEL je na sajmu FAKUMA 2023 premijerno predstavio unapređenu upravljačku jedinicu za mašine za brizganje plastike: CC300 plus. Dopunjujući familiju kontrolnih jedinica CC300, ova verzija nudi poboljšano prilagođavanje i optimizovanu ergonomiju.

Kontrolna jedinica CC300 plus je odgovor ENGEL-a na povratne informacije i zahteve korisnika. To je usaglašavanje onome što sve više postaje norma u proizvodnji: često menjanje kalupa i veći broj manualnih zadataka. Upravo za ove korisnike novi CC300 plus nudi neophodan plus u pogledu ergonomije i prilagođavanja. Trodelna struktura sa dvostrukim okretnim mehanizmom i panel sa tasterima kojima se mogu pojedinačno dodeliti funkcije su upadljive razlike u poređenju sa CC300.

Više pokreta: napraviti tri od jednog

Prednost u pogledu ergonomije je postignuta trodelnom strukturom ENGEL CC300 plus koja se sastoji od tri panela – panela za uključivanje, vizuelizaciju i panela sa tasterima.

Panel za uključivanje ima uobičajene funkcije za prijavu korisnika, hitno zaustravljanje i okretni mehanizam. Kao opcija, mehanički prekidači mogu biti rezervisani za funkcije važne za bezbednost, kao i za pojedinine ekstenzije. Prijavljivanje korisnika je isto kao na CC300 koji se oslanja na RFID sa tipičnim EUROMAP65 standardom. Opciono, CC300 plus već podržava novi sistem za prijavu zasnovan na MIFARE, koji administratorima daje mogućnost da ciljano podese autorizaciju za operatere.

Kao i trenutni CC300, panel za vizuelizaciju ima ekran osetljiv na dodir od 21,5 inča. Ovaj centralni panel je namenjen za navigaciju, podešavanja procesa i opšte prikaze.

Novorazvijeni panel sa tasterima je jezgro novog CC300 plus.

Novi panel sa tasterom doprinosi haptičkim karakteristikama, vizuelnoj privlačnosti i omogućava prilagođavanje

Upečatljivih osam parova tastera na CC300 plus pružaju haptičku povratnu informaciju dodirom, dajući korisniku sjajan osećaj bezbednosti i transparentne kontrole nad ENGEL proizvodnom ćelijom. Kao i kod CC300, svi tasteri plus varijante mogu se dodeliti pojedinačno i na jasan način. Pojedinačne funkcije su brzo dostupne preko kontrola osetljivih na dodir – bilo putem e-move-a ili parova tastera. Pored toga, sada se može definisati nekoliko različitih podešavanja na panelu sa tasterima kako bi, na primer, mogli brzo da se prebacite između upravljanja robotom, povlačenja jezgra i procesa brizganja.

Novorazvijena multi-touch funkcija ne samo da omogućava paralelno upravljanje sa nekoliko pokreta, već u isto vreme podržava i navigaciju na ekranu.

Nezavisno pozicioniranje tri panela

Tri panela – panel za uključivanje, vizuelizaciju i panel sa tasterima – povezani su mehanizmom za podešavanje koji podržava granularno podešavanje i mogu se postaviti nezavisno i na jednostavan način pomoću ključeva. Optimalni radni položaj se čuva na kontrolnoj jedinici kao funkcija vezana za korisnika. Ako se kontrolna jedinica ne aktivira određeno vreme ili ako se rukovalac mašine odjavi, ona se vraća u početnu poziciju i – kao CC300 – spaja se sa mašinom za brizganje. Ova funkcija pouzdano izbegava sudare sa viljuškarima ili sve češćim autonomnim vozilima koja se koriste u proizvodnji. Nakon što se korisnik prijavi, paneli se vraćaju na optimalnu poziciju koju je postavio operater.

Više transparencije: e-move sekvenca

Vizuelni displeji čine rad sa mašinom još lakšim: boje i simboli pokazuju da li je funkcija u upotrebi u trenutnoj sekvenci, pokazujući da li je kontrola moguća ili nije moguća u trenutku procesa. Naznačen je i krajnji položaj kontrolisanog kretanja. Čim se pritisne taster, pojavljuje se trakasti prikaz „actual travel value“ i operater može više-manje uživo da prati kretanje.

e-move je posebna karakteristika porodice upravljačkih jedinica ENGEL CC300. Kontrolni točak čini rukovanje ciklusom kroz sekvence na proizvodnoj ćeliji izuzetno lakim. Ono što je novo kod CC300 plus je sekvenca e-move, koja je vidljiva na displeju i prikazuje sačuvane funkcije po redosledu aktiviranja. Opet, ovaj niz funkcija se može uređivati i individualno adaptirati. e-move se ne haba i nema održavanja zahvaljujući novoj tehnologiji upravljanja.

Olakšava manuelni rad

Trenutno je više od 40.000 ENGEL proizvodnih ćelija opremljeno sa CC300. Svaki od njih se može nadograditi na CC300 plus, ako je potrebno. U budućnosti će korisnici moći da biraju između dve kontrolne jedinice, jer je i CC300 plus dostupna za sve tipove mašina.

Upraljvačka jedinica CC300 plus je odličan izbor gde god svakodnevne operacije često zahtevaju manuelni rad. Ovo može biti neophodno, na primer, zbog čestog postavljanja kalupa za male serije, što je ponekad tipično za proizvodnju po zahtevu ili u automobilskoj industriji. ENGEL CC300 plus je takođe pogodna za tehnološke centre koje su fleksibilni razvojni partneri. A ponekad najvažniji razlog za odluku može jednostavno biti to što rukovalac mašine želi kontrolnu jedinicu koja im olakšava rad tako što će učiniti još više u smislu pametnih haptičkih karakteristika i prilagođavanja.