Izaberite stranicu

Fokus ENGEL Dana mobilnosti 2023  su promene i održivost. Na dvodnevnoj konferenciji stručnjaci iz industrije razgovarali su o rešenjima za buduću mobilnost. A ovo uključuje i globalnu premijeru: bazu sedišta motocikla proizvedenih korišćenjem novog procesa sendvič trake. Razvojni partneri ENGEL i KTM Technologies su omogućili kombinovanje veće krutosti, uprkos kompaktnijem dizajnu delova i manjoj težini, sa niskim troškovima proizvodnje. Nova kompozitna tehnologija je dostupna i za aplikacije u drugim kompanijama.

Cilj zajedničkog razvoja bio je da se osnova sedišta za motocikle učini kompaktnijom i lakšom uz zadržavanje barem istih svojstava delova. „Ugrađujemo sve veći broj elektronskih komponenti na vozilo i potreban nam je prostor za njih“, kaže Hans Lohner, šef odeljenja za materijale i aplikacije u KTM Technologies u Anifu u Salcburgu, objašnjavajući izazov. Zbog elektrifikacije pogona, ovaj trend ne utiče samo na OEM proizvođače bicikala i motocikala, već na čitavu industriju mobilnosti.

Da bi se ponudila dodatna vrednost za masovna tržišta pored tehničkih prednosti, potreban je isplativ proizvodni proces. ENGEL i KTM Technologies kombinuju svoju ekspertizu za ovo. ENGEL doprinosi svojoj stručnosti u lakim proizvodnim tehnologijama i industrijalizaciji, dok je KTM Technologies odgovoran za koncepciju i tehnološki razvoj specifičnih proizvoda. Treći partner u alijansi je proizvođač kalupa Feronil, sa sedištem u Belgiji.

Do sada su osnove sedišta za KTM motocikle bile isključivo termoplastični brizgani delovi. Potrebna krutost se postiže geometrijskim ukrućenjem – na primer preko rebara – što dovodi do relativno velike debljine dela do 9 mm. Da bi smanjili neophodan prostor za instalaciju i oslobodili više prostora za elektroniku, KTM Technologies je pažljivo razmotrio kompozitne materijale i proizvodne procese i, u saradnji sa ENGEL-om, uspostavio proizvodni proces koji se odlikuje posebno visokim nivoom efikasnosti. Rezultat je traka-sendvič tehnologija.

engel sendvič traka

Dve trećine više prostora za ugradnju sa identičnom krutošću

„U procesu sendvič trake radimo sa veoma tankim, jednoslojnim ojačavajućim materijalima kao što su trake i tkanine sa polipropilenskom matricom, koje se ubacuju u obe polovine kalupa za brizganje bez prethodnog zagrevanja pre nego što se šupljina napuni polipropilenom“, objašnjava Franz Fureder, potpredsednik za automotiv ENGEL-a u Schvertbergu, Austrija. “Zbog specifičnih mehaničkih svojstava sendvič strukture, već sada možemo zadovoljiti krutost potrebnu za baze sedišta motocikala sa jednoslojnom UD-trakom. To znači da proces sendvič trake zahteva znatno manje energije i jednostavniju tehnologiju proizvodnih ćelija od konvencionalnih metoda prerade plastičnih kompozita ojačanih vlaknima. Istovremeno, troškovi proizvodnje padaju.”

Primenom ove tehnologije neophodan prostor za ugradnju mogao bi se smanjiti za 66 procenata, a težina za oko 26 procenata. „Nova sendvič struktura, u kojoj su ojačavajuća vlakna što dalje od neutralnog vlakna, nudi maksimalnu krutost dok minimizira broj potrebnih vlakana“, kaže Lochner.

Još jedna prednost sendvič strukture je da se standardni termoplasti mogu koristiti u komponentama izloženim visokim mehaničkim naprezanjima, pošto su performanse delova isključivo vođene strukturom trake. A to takođe povećava efikasnost i smanjuje troškove.

engel sendvič traka

Smanjenje potencijala globalnog zagrevanja do 85 procenata

Razvojni partneri su testirali različite materijale za brizganje, uključujući PP na biološkoj bazi i reciklirani PP, pored konvencionalnog PP iz fosilnih izvora. Potencijal globalnog zagrevanja (GVP) je određen za različite kombinacije materijala. U poređenju sa verzijom serijske proizvodnje – sedište u potpunosti napravljeno od fosilnog PP-a – tehnologija sendvič trake smanjuje GVP za 27 procenata kada se koristi i fosilni PP. Ova vrednost se postiže isključivo smanjenjem materijala. Kod polipropilena iz obnovljivih izvora vrednost GVP je smanjena za 85 odsto. Težina komponente je smanjena za 26 procenata u svakom slučaju. To je moguće jer čak i veoma tanke komponente postižu visoku krutost.

Konzistentan pristup jednostrukoj plastici takođe doprinosi smanjenju gasova staklene bašte u ukupnom pogledu. U kombinaciji sa trakama iz PP matrice mogu se kreirati delovi koji se mogu reciklirati na kraju svog radnog veka. „Ovaj novi razvoj nas vidi da otvaramo pristupačno i održivo rešenje za buduću mobilnost“, naglašava Fureder.

Prvi korak će biti postavljanje sendvič trake za upotrebu u KTM porodici motocikala. Osim toga, ENGEL i KTM Technologies imaju cilj primene u širokom spektru mobilnosti. Dva razvojna partnera zajednički nude proces sendvič trake i razvijaju rešenja koja su precizno prilagođena specifičnom potrebama aplikacija.

Dani mobilnosti podstiču umrežavanje među industrijama

ENGEL i KTM Technologies zajednički su organizovali dvodnevni događaj Dani mobilnosti. Događaj umrežavanja okuplja više od 500 stručnjaka iz sektora automobila, mikro-mobilnosti, vazduhoplovstva i transporta u Lincu i Sent Valentinu u Austriji. Sa vrhunskim konferencijskim programom i eksponatima mašina za budućnost, događaj promoviše međuindustrijsku saradnju i razmenu iskustva vodećih stručnjaka.

MOBILITY DAYS 2023