Izaberite stranicu

Vlasnik kompanije Neofyton i počasni konzul Austrije u AP Vojvodini, g. Zoran Tadić učestvovato je na Konferenciji „Jedan region-jedno tržište; Korak ka zajedničkom tržištu EU“ koja se održala 22. decembra u Novom Sadu. Tema konferencije bile su aktivnosti na jačanju lokalne, regionalne i evropske saradnje Srbije i zemalja iz regiona, kao i nove mere za stvaranja boljeg poslovnog okruženja. 

g. Zoran Tadić, vlasnik kompanije Neofyton i počasni konzul Republike Austrije u AP Vojvodini

(izvor: Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine)

Novi Sad je i ovoga puta mesto susreta zvaničnika iz regiona Zapadnog Balkana koji se snažno zalažu za produbljivanje regionalne saradnje, a naš grad je po sedmi put domaćin Konferencije „Jedan region-Jedno tržište“. Regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ pokrenuta je upravo u Novom Sadu, 2019. godine i zato kao gradonačelnik, sa ponosom ističem da naš Novi Sad, svih ovih godina, snažno podstiče i afirmiše ideju osnivanja zajedničkog regionalnog tržišta. Jako je važno da se ljudi koji dele ista uverenja i vizije o stvaranju boljeg društva, okupe i razmene iskustva i ideje. Svi mi imamo isti cilj, a to je da sadašnjim, ali i generacijama koje dolaze, obezbedimo najbolje uslove za ostvarivanje potencijala u svim sferama života. Ovo je jedna od prilika za to – da pokažemo potencijale naših gradova i opština, da usaglasimo strateške prioritete, ali i da zajedno sagledamo mogućnosti za realizaciju projekata koji su od značaja za dalji lokalni i regionalni razvoj“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

gradonačenik Novog Sada, g. Milan Đurić

(izvor: Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine)

Konferencija regionalnog značaja, sa više od sto učesnika iz Srbije i okruženja, okupila je pored mladih preduzetnika sa Zapadnog Balkana, i donosioce odluka jedinica lokalnih samouprava.

Pored gradonačelnika, prisutnima su se obratiti i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ u Srbiji i Crnoj Gori Jakov Devčić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, nakon čega su usledile panel diskusije.

Teme ovogodišnje Konferencije obuhvataju pitanja koja regionalne inicijative nameću, a sa idejom da se podstakne i inicira dijalog o izazovima, potencijalnim rešenjima i aktivnostima koje bi pomogle da se lokalne vlasti više angažuju u procesu pristupanja EU i bolje osposobe da apsorbuju sredstva EU usmerena na društveno-ekonomski razvoj.

Jedan od ključeva uspeha za sve nas u regionu jeste regionalna saradnja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

„U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti“, rekla je Brnabić na panel diskusiji po završetku dvodnevne konferencija „Jedan region-jedno tržište – Korak ka zajedničkom tržištu EU“.

„Ja bih volela da svi sa strane imaju još manje vremena da se bave sa nama, zato što mislim da mi dobro znamo jedni druge i da prilično dobro razumemo kakva je bila skora prošlost i koliko nam je svima muka i problema donela i da sve bolje razumemo kakavi su potencijali u jednom drugačijem pristupu našoj budućnosti“, kazala je Brnabić.

predsednica Vlade Republike Srbije, gđa Ana Brnabić

(izvor: Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine)

„U meri u kojoj mi uspevamo da sarađujemo u oblasti pre svega ekonomije ali i u infrastrukturnim projektima, bolje povezanosti puteva, železnicama, rečnim transportom… Zatim u oblastima obrazovanja, inovacija, nauke, razmeni iskustava posebno mladih ljudi. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti“, rekla je premijerka.

O inicijativi „Otvoreni Balkan“ Brnabić kaže da je to poslednja u nizu regionalnih inicijativa koja je autohtono pokrenuta iz ovih krajeva.

„Mi smo mali region, svaka zemlja je operativno mala sa malim brojem stanovnika, Ukoliko ne naučimo da se međusobno poštujemo i radimo zajedno, povezujemo se i nastupamo zajedno, da naš razvoj i rast neće biti onoliko brz i kvalitetan, održiv, koliko je nama svima potrebno da nadoknadimo propušteno vreme“, istakla je Brnabić.

Premijerka je zajedno sa Aleksandrom Simurdićem, direktorom fonda Evropski poslovi Autonomne pokrajine Vojvodine, razgovarala na temu „Otvorenog Balkana“ i o ekonomskoj saradnji država u regionu.

Ovo je sedmi put da je ova značajna konferencija održana u Novom Sadu, a razgovarano je o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu.

Konferencija je organizovana od strane Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Privrednom komorom Vojvodine (PKV), a uz podršku Grada Novog Sada.

preuzeto sa: www.rtv.rs 

izvor: www.rtv.rs