Izaberite stranicu

Učenici gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Sada su krajem juna organizovali humanitarni turnir u basketu kojim su prikupili novačna sredstva za lečenje druga Mihajla učenika trećeg razreda gimnazije. Humanitarni turnim organizovan je u okviru projektne nastave iz izbornog predmeta Zdravlje i sport. Ovakva projektna nastava ima za cilj da učenici steknu praktična organizaciona znanja i veštine, kao i da pokažu odgovoran odnos ka zdravlju i okruženju.

Mihajlo boluje od retke degenerativne bolesti od koje boluje svega nekoliko desetina osoba na celom svetu. Njemu je neophodno lečenje kako bi se sprečilo da se bolest koja mu je već iznenada onemogućila kretanje proširi na srce. Na ovom humanitarnom turniru prikupljeno je više od 500.000 dinara za dalju medicinsku terapiju, a kompanija Neofyton je i ovaj put prepoznala i podržala inicijativu učenika i podržala projekat.

Da je projekat bio uspešan pokazuje značaj iznos prikupljeni sredstva, ali i iskustvo i utisci učenika koji su orgnaizovali turnir. Tim lider projektnog učenja, Emiliju Kaćanski kaže da je broj učesnika prevazišao planirane okvire, a posebno je istekla dobru saradnju profesora i učenika, kao i razvoj organizacionih veština što je i jedan od ciljeva projektne nastave.

Pored ovog projekta učenici Zmaj Jovine gimazije učestvovali su na nekoliko projekata ove godine od kojih se posečno ističu: Razvojni plan AP Vojvodine – gde su učenici direktno učestvovali u formiranju plana i dokumenata za dalji razvoj pokrajine i Učenička kompanija – đaci su imali priliku da osnuju svoju kompaniju i naprave korporativne i finansijske izveštaje.

Turnir je pratila Radio-televizija Vojvodine na licu mesta:

Svi koji žele da pomognu malom Mihajlu, novac mogu uplatiti na račun 840-4566760-31ili kontaktirati Emiliju Kaćanski na mejl kacanski.emilija@jjzmaj.edu.rs .