Izaberite stranicu

Kalupi i alati

Projektovanje

Optimizacija

Finansijska rešenja

Servisi

Praktična obuka

Modeli kalupa & alata

Preform tooling - alati za predforme

Kao svetski, drugi po veličini, proizvođač kalupa, SIPA je u mogućnosti da isprati globalne alatne programe za nove kalupe ili kalupne konverzije od jednog jezgra pa do 144 jezgara.
Da bi se osigurao vrhunski kvalitet, svaki SIPA kalup se testira pre isporuke na XFORM mašini. Tokom godina smo razvili obiman nivo znanja za mnogobrojne, različite aplikacije, čak i za najspecijalizovaniije, od uskog vrata do širokih usta i debelih zidova.

Izdvajamo:

 • Inovativni dizajn komponenti za brizganje: manje trošenja, manji rizik od „flashinga“, bolje hlađenje, odličan kvalitet linije proizvoda
 • Lakša sposobnost punjenja kalupa za brizganje zahvaljujući našoj XMOULD tehnologiji koja smanjuje trenje i poboljšava vreme ciklusa
 • Optimizovani raspored hlađenja kako bi se ubrzalo vreme ciklusa i smanjili troškovi energije
 • Patentirana tehnologija toplih kanala da bi se minimalizovalo zaustavno vreme toplih kanala
 • 8 miliona garantovanih ciklusa bez potrebe za obnavljanjem komponenti LongLive rastvorom
 • Specijalni topli kanali dizajnirani da smanje stres materijala i radni pritisak

MODELI
Naš portfolio, koji stalno proširujemo, uključuje:

 • Kompletni kalupi (hladna polovina + topla polovina) i do 144 jezgara
 • Konverzije postojećih kalupa (potpuna ili delimična promena)
 • Rezervni delovi za kalupe i komponente
 • Rezervni delovi za vruće polovine i komponente
 • Komponente za renoviranje
 • Elektro kontroleri temperature

Primena
Opseg naših rešenja je širok i svestran. Možemo da isporučimo kalupe i do 144 jezgra za standardnu primenu kao što je mineralna voda ili bezalkoholna pića, međutim imamo i širok spektar rešenja i za specijalne primene, poput „wide mouth“ predformi ili dugačke predforme za posude od 5 galona (18.927059 litara).

Saznajte više (PDF 1.21MB)

Kalupi za duvanje

SIPA isporučuje kalupe za duvanje za industriju napitaka, hrane i potrošačke robe koji su kompatibilni sa većinom glavnih brendova mašina za brizganje putem ponovnog grejanja, rastezanja i duvanja. Naši stručnjaci za duvanje mogu da vas posavetuju kako da postignete najbolji mogući kvalitet flaša čak i pre nego što počnete sa proizvodnjom.
U našim laboratorijama, sprovode se brojni testovi i pregledi i na kalupima i na uzorcima flaša na visoko-kvalitetnoj opremi za merenje i testiranje.
SIPA proizvodi kalupe od aluminijuma i nerđajućeg čelika za bilo kakve aplikacije i oblike posuda (okrugle, ovalne, četvrtaste, složene), sa najrazličitijim graviranjem i dekorisanjem.

Najvažnije:

 • naši kalupi za duvanje u potpunosti koriste veliku stručnost SIPA-e u kompletnom procesu proizvodnje posuda
 • usluga dizajniranja posuda dostupna i sa aspekta estetike i izvođenja
 • inovativno rešenje za smanjenje potrošnje i poboljšanjaa oblikovanja složenih oblika: XVENT
 • optimizacija troškova proizvodnje
 • smanjenje težine

Aplikacije:
SIPA isporučuje kalupe za duvanje za najrazličitije aplikacije u oblasti napitaka, prehrambenih i neprehrambenih proizoda, negazirane i gazirane mineralne vode, gaziranih bezalkoholnih napitaka, mleka i mlečnih proizvoda, sokova, čaja i kafe, izotoničnih napitaka, piva i alkoholnih pića, deterdženata, proizvoda za ličnu negu, hemikalija, jestivih ulja, sosova i preliva itd.

TIP:
Naš portfolio obuhvata:

 • kalupe za linearno duvanje plastike
 • Mono-blok kalupe za rotacione mašine za duvanje plastike
 • brzo zamenjive kalupe (shell kalupi) za rotacione mašine za duvanje plastike
 • brzo zamenjive konverzione sisteme sa matičnim kalupom i brzo zamenjivim shell kalupima – duvaljkama
 • setove pribora za prilagođavanje brzo zamenjivih kalupa raznim tipovima kalupa za duvanje plastike

Saznajte više (PDF 1.21 MB)

Renoviranje i konverzija

DUŽI ROK TRAJANJA KALUPA, APLIKACIJE I EFIKASNOST

Naše fleksibilne usluge konverzije i obnavljanja pomažu vam da maksimalno iskoristite svog alata. Na prpimer, naš servis LongLife (dug život) produžava radni vek polovinama kalupa za hladno duvanje do 8 miliona ciklusa pre prvog potrebnog servisa.
Takođe pružamo uslugu oditovanja (revizije) da bi se ocenio kvalitet klijentovih predformi u dužem vremenskom periodu i planirale potrebne servisne procedure. SIPA revizija pomaže vam da identifikujete gubitak efikasnosti duž proizvodne linije i da učinite prava poboljšanja kako biste održali visoku produktivnost i optimizovali svoje investicione planove.

Kod obnavljanja kalupa, SIPA može da obezbedi:

 • poboljšano hlađenje vratnih prstenova
 • poboljšano hlađenje šupljina
 • dvodelne šupljine
 • ekstra-otporne materijale

Najvažnije:

 • duži vek trajanja
 • bolji kvalitet komada
 • povećanje produktivnosti
 • mogućnosti za smanjenje težine
 • ušteda sirovina
 • kompatibilnost i sa novim i sa tradicionalnim alatima
 • fleksibilan niz tretmana i troškova

 MODELI:
Programi obnavljanja HLADNIH POLOVINA:
Izvode se na licu mesta da bi se skratili prekidi rada i smanjili troškovi transporta, ili u nekom od specijalizovanih servisnih centara SIPA-e kada je potreban svobuhvatniji servis. Cilj naših programa je obnavljanje performansi kalupa i kvaliteta proizvoda, bez promene oblika.

 • kratkoročna dorada samo vratnih prstenova u cilju smanjenja iscurelih delova (metaliziranje)
 • dorada vratnih prstenova, navrtki i šupljina u cilju obnavljanja prethodnog punjenja
 • obnavljanje kvaliteta kalupa – “kao nov” obezbeđuje novu garanciju za kalup, zamenu vratnih prstenova novim, čišćenje i poliranje kalupskih površina i obnavljanje kaviteta kalupa, uključujući nove klizne ploče i komponente na izbacivačkoj ploči

SIPA ima znanje i sposobnost za obnavljanje toplih dizni bilo koje genaracije, bilo da se koristi Solid skirt ili takozvani Ultra dizajn. Takođe nudimo tri fleksibilna programa za tople dizne:

 • osnovni, koji obezbeđuje preventivno održavanje
 • srednji, za obnavljanje na sredini radnog veka
 • potpuni, za potpuno obnavljanje toplih dizni do stanja “kao nov”

Saznajte više (PDF 1.21 MB)

Kategorije

MOLDS

Kalupi i alati 

FILLING

Sistemi za punjenje flaša 

PREFORM SYSTEMS

Sistemi PET predformi 

SECONDARY PACKAGING

Sistemi za sekundarno pakovanje

BOTTLE PRODUCTION SYSTEMS

Sistemi za proizvodnju plastičnih flaša

Specijalista za PET ambalažu

Sa 30-godišnjim iskustvom u rešenjima za PET ambalažu, SIPA poseduje znanje u svim oblastima proizvodnje i punjenja boca, od predformi do gotovih proizvoda, u oblasti hrane i pića, hemijskih proizvoda, kozmetike, deterdženata i farmaceutskog sektora.

Kompanija, koja se oduvek bavila inovacijama, takođe je tokom godina sarađivala sa brojnim univerzitetskim i istraživačkim institutima. Jedni su od prvih koji su počeli uspešno da prave plastične boce napravljene od biljnih materija i obnovljivih izvora.

O kompaniji SIPA (PDF 1.48 MB)

Oblasti primene

Autoindustrija

Medicina

Pakovanje

Tehnička plastika

Teletronika

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost u industriji je pojam koji je na našim prostorima postao bitan krajem 2008. i početkom 2009. godine, sa početkom svetske ekonomske krize. Većina privrednika je, do tada, najčešće deklarativno razmatrala trošak struje, kao bitan element kompletnog pregleda troškova. Pritom uticaj energetske efikasnosti na zagađenje prirode gotovo uopšte nije bio razmatran.

Kompanija Neofyton je među prvima u Srbiji i regionu počela aktivno prezentovanje značaja energetske efikasnosti, kako zbog smanjenja troškova proizvodnje, pa samim tim i povećanja profitne stope, tako i zbog podizanja svesti o ograničenosti resursa i širim ekološkim principima.

Ušteda energije korišćenjem Neofyton mašina

U poređenju sa direktnim konkurentima u sferi mašina za brizganje plastike, a korišćenjem standardne hidraulike u koju su ugrađene tzv. “smart” pumpe, naše mašine troše i do 50% manje energije. Korišćenjem servo-hidraulike, postoji potencijal za uštedu do čak 70%. Posedujemo veoma precizan uređaj za merenje potrošnje električne energije, kojim se to i dokazuje.

Kompanija Engel je bila prvi proizvođač mašina za brizganje plastike, još 2009. godine, koji je u svoj upravljački sklop uveo, kao standardnu opciju, stranicu za prikaz potrošnje struje – “Ecograph”, gde se navođenjem težine za svaki proizvod (kalup), u svim ciklusima dobija podatak, kako o ukupnoj potrošnji struje po satu, tako i o specifičnoj potrošnji struje po kilogramu prerađene plastike (kWh/kg).

Očuvanje životne sredine

Oprema koju zastupamo doprinosi OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE na nekoliko načina.
Kada govorimo o pratećoj opremi, a pre svega o čilerima za hlađenje vode našeg dobavljača Eurochille, kojima se temperira kako hidraulika i servo motori u mašinama, tako i kalupi (alati) u kojima se i formiraju gotovi proizvodi, čilerski sistemi koje mi prodajemo omogućavaju novi koncept hlađenja korišćenjem tzv. “adijabatskog efekta”.

U letnjem periodu hidraulika i servo motori mašina za brizganje zahtevaju hlađenje vodom temperature do 28°C. Korišćenjem tzv. “free cooling” uređaja sa “adijabatskim efektom”, hlađenje procesne vode se odvija bez korišćenja rashladnih kompresora (koji koriste freone za izmenu toplote). Izmena toplote, tj. hlađenje se odvija isključivo korišćenjem ventilatora, čime se postiže ušteda od 6 do 8 puta u odnosu na klasične čilere koji koriste kompresore sa freonom.

Jedan od naših kupaca je, korišćenjem “adijabatskih” uređaja za hlađenje, umanjio potrebnu količinu električne energije za hlađenje, za 1.400.000 kWh/godišnje, tj. za oko 70.000 EUR. Dodatna prednost je odsustvo rizika, da usled pucanja cevi dođe do curenja freona u atmosferu i velikog zagađenja.

Slična računica se može primeniti na naše Engel mašine za brizganje plastike, kao i na Piovan sušare za sušanje granulata.

Neofyton SIPA S.p.A partner i zastupnik

Kompanija Neofyton je SIPA partner za tržišta Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Nigerije i Kameruna.

SIPA je jedini snabdevač na tržištu koji vam može ponuditi kompletnu uslugu: od projektovanja i proizvodnje predformi, kalupa i kontejnera, sve do realizacije kompletnih linija za proizvodnju. SIPA je idealan partner za realizaciju vaših projekata: od peleta do palete.

Neofyton youtube kanal

Neofyton isporučuje usluge po sistemu „ključ u ruke“

Od projektovanja sistema do puštanja mašina u rad i obuke

Neofyton partneri

Ponosni članovi

Pišite nam

4 + 1 =