Na Fakultetu tehničkih nauka u petak, 22.06.2018. godine, svečano je otvorena Laboratorija za polimere koja je nastala u okviru Departmana za proizvodno mašinstvo kao rezultat zajedničkog projekta FTN-a i kompanije Neofyton sa partnerima Engel-om iz Austrije i Piovan-om iz Italije.

Na svečanom otvaranju obratili su se pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački, direktor kompanije Neofyton gospodin Zoran Tadić, zamenica trgovinske savetnice pri amabasadi Austrije, Marlen Burgstaler, prof. dr Branka Pilić sa Tehnološkog fakulteta i prodekan za nastavu FTN-a prof. dr Dragiša Vilotić.

Neofyton Laboratorija za polimere - otvaranje (29)

“ Cilj nam je bolje povezivanje visokog obrazovanja i nauke sa privredom. Kada neko iz privrede uloži svoja sredstva u nauku i obrazovanje, kao što je to učinila kompanija “Neofyton“, to je izvanredna vest“, rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnu istraživačku delatnost.

Direktor „Neofyton”-a Zoran Tadić objasnio je da je ideja o laboratoriji nastala pre dve i po godine, kada je razmišljao  kako bi njegova kompanija mogla da vrati državi ono što je kroz obrazovanje u njih uložila.

“ Upozoravali su me da akademsko vreme mnogo sporije teče nego biznis vreme i da program neće biti skoro realizovan – rekao je Tadić. – Dve godine, koliko nam je trebalo, smatram veoma razumnim rokom da se sklope dogovori sa stranim partnerima Engel i Piovan, da se izgradi laboratorija i sve na pravi način integriše. Pošto je jedan od osnovnih elementa koji propagiramo razvoj novih tehnologija, ova oprema će biti na fakultetu naredne tri godine, nakon čega će biti zamenjena novom i još modernijom.

Neofyton Laboratorija za polimere - otvaranje (32)

Nakon svečanosti, svi gosti su posetili Laboratoriju za polimere u kojoj su mašinu za injekciono presovanje zajedno svečano pokrenuli pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. Milošević, dekan FTN-a prof. Doroslovački i direktor kompanije Neofyton gospodin Tadić.

Novoizgrađena Laboratorija za polimere omogućiće praktičnu primenu znanja i obuku studenata Proizvodnog mašinstva u oblasti prerade polimera, kao i studenata Tehnološkog fakulteta. Laboratorija je opremljena automatizovanom proizvodnom linijom za injekciono oblikovanje plastike i predstavlja izvanrednu osnovu za naučnoistraživački rad u oblasti polimerstva. Takođe će imati i ulogu trening-centra, koji će omogućiti aktivniji prenos znanja stručnjacima u privredi putem posebnih seminara i treninga. Sve ovo Laboratoriju za polimere čini jedinstvenom na teritoriji Republike Srbije i regiona.

Izvor: www.ftn.uns.ac.rs

Izvor: www.rtv.rs

Slike sa događaja :